Improbe amor, quid non mortalia pectora cogis? - Krutá lásko, kam ty až doženeš smrtelná srdce?
....Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you they are wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am or why I say this. Sit tight and I will tell you a tale like none you have ever heard....

Eddie Murphy

6. září 2007 v 19:11 | aktakru
Datum narození:
03.04.1961
Místo narození:
Brooklyn, New York, USA
Znamení:
Beran
Eddie Je synem Charlese Murphyho policisty a Lillian Muprhyové, telefonní operátorky. Se svým otcem, který byl amatérský bavič strávil mnoho času. Když mu byly tři roky rodiče se rozvedli, o pět let později otec zemřel. Když mu bylo devět let matka se provdala za Vernona Lynche, vedoucího v továrně na zmrzlinu. Po svatbě se rodina přestěhovala na předměstí Roosevelt, Long Island.

Od dětství udivoval své okolí mimořádnými imitátorskými schopnostmi. Ve škole nebyl příliš nadaným žákem. Během studia na střední škole si svým komediálním uměním přivydělával v různých barech, klubech a nočních podnicích. Díky těmto aktivitám jeho učení šlo bokem a nakonec musel opakovat desátý stupeň.

Na přání jeho matky se zapsal na Nassau Community College a pracoval na poloviční úvazek jako skladník. Když se však dozvěděl, že televize NBC hledá černého komika pro noční komediální show "Saturday Night Live", neváhal a šel na konkurs. V konkursu se osvědčil a získal vedlejší angažmá. Po prvním vystoupení vytvořil natolik impozantní výkon, že se stal stálým členem. Jeho čtyřleté účinkování mu získalo tři ceny Zlatý glóbus (dvě herecké, jednu za scénář). Dokonce se mu podařilo získat cenu Grammy za nahrávku jeho vtipných výstupů.

Filmografie:
2006 Dreamgirls (Dreamgirls) ...James 'Thunder' Early
2003 Haunted Mansion, The ...Jim Evers
2003 Shrek 4-D ...Donkey
2003 Bláznivá školka (Daddy Day Care) ...Charlie Hinton
2002 Jsem agent (I Spy) ...Kelly Robinson
2002 Pluto Nash: Muž na měsíci (The Adventures of Pluto Nash) ...Pluto Nash
2002 Showtime (Showtime) ...Officer Trey Sellars
2001 Shrek (Shrek) ...Donkey
2001 Dr. Dolittle 2 (Dr. Dolittle 2) ...Dr. John Dolittle
2000 Zamilovaný profesor 2 (Nutty Professor II: The Klumps) ...Professor Sherman Klump/Buddy Love/Cletus 'Papa' Klump/Young Cletus Klump/Anna Pearl 'Mama' Jensen Klump/Ida Mae 'Granny' Jensen/Ernie Klump, Sr./Lance Perkins
1999 Saturday Night Live Christmas ...Mister Robinson
1999 Trhák pana Bowfingera (Bowfinger) ...Kit Ramsey/Jeffernson 'Jiff' Ramsey
1998 Svatý muž (Holy Man) ...G
1998 Doctor Dolittle ...Dr. John Dolittle
1998 Legenda o Mulan (Mulan) ...Mushu
1997 Policajt ze San Francisca (Metro) ...Insp. Scott Roper
1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory ...Pharoah (segment "Remember the Time")
1995 Upír z Brooklynu (Vampire in Brooklyn) ...Maximillian/Preacher Pauly/Guido
1995 50 Years of Funny Females ...
1994 Beverly Hills Cop III ...Det. Axel Foley
1993 Dangerous: The Short Films ...Pharaoh ('Remember The Time' video)
1992 Boomerang ...Marcus Graham
1992 Dokonalý gentleman (Distinguished Gentleman, The) ...Thomas Jefferson Johnson
1991 Saturday Night Live Goes Commercial ...Buckwheat/Velvet Jones
1991 Party for Richard Pryor, A ...Host
1990 Dalších 48 hodin (Another 48 Hrs.) ...Reggie Hammond
1989 What's Alan Watching? ...Protester/James Brown
1989 Noci v harlemu (Harlem Nights) ...Quick
1988 Cesta do Ameriky (Coming to America) ...Prince Akeem/Clarence/Randy Watson/Saul
1987 Beverly Hills Cop II ...Det. Axel Foley
1986 Zlaté dítě (The Golden child) ...Chandler Jarrell
1984 Policajt v Beverly Hills (Beverly Hills Cop) ...Det. Axel Foley
1984 Best Defense ...Lieutenant T.M. Landry
1983 Záměna (Trading Places) ...Billy Ray Valentine
1982 48 hodin (48 Hrs.) ...Reggie Hammond
A fotky:
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama